Wat is yoga ?

DSCN0048

WAT IS YOGA ?

Zesduizend jaar geleden, vermoedelijk nog eerder, bevonden zich in het huidige India en in de rest van Azïë en het Midden-Oosten hogere kulturen die qua stedebouw, handel en kunstuitingen een zeer hoog beschavingspeil hadden bereikt.

Toen reeds bestond Yoga, een discipline die er niet alleen op gericht was het lichaam gezond te houden, maar ook om stress en spanningen te voorkomen.

Deze oude kulturen ontdekten dat we de mogelijkheid hebben om onszelf bewust te worden van de diepere wortels van onze problemen door onze aandacht te richten naar het eigen diepste innerlijke; problemen zoals angsten, frustraties en zelfwantrouwen, hyperventilatie, onverklaarbare pijnen, lage rugklachten, migraine enz. waarvan we niet weten hoe er precies mee om te gaan.

Yoga is dit “hoe”!

Duizenden jaren later, blijven de Yoga-technieken hun doeltreffendheid bewijzen aan ieder die ze toepast.

Ze bestaan uit een uitgebreide reeks van lichamelijke oefeningen, begeleid door ademhalingsverdieping en mentale concentratie. Het resultaat is een naar binnen-gerichtheid, een zelf-ervaren en voelen, dat leidt naar een ontspanning van zowel lichaam als geest. Een ontspanning als tijdens een diepe slaap, met dit fundamentele verschil dat je BEWUST het hele ontspanningsproces ervaart en zelf kunt richten. En omdat je dit proces bewust ervaart kan je het ook herhalen op elk moment en in elke situatie die je verkiest.

Yoga is erop gericht het ganse organisme, van de hersenen tot de spieren, van het hart tot de nieren, tot in de kleinste vezeltjes, zenuwuiteinden en bloedvaatjes, tot betere werking te stimuleren. Niet door middel van geneesmiddelen want dit is het terrein van de geneeskunde maar vanuit de eigen levenskracht die in ieder mens sluimert en soms zelf slaapt. Het resultaat van het ontwaken van de natuurlijke levenskracht is een algemeen welbehagen in het lichaam en een diepe weldoende ontspanning van de geest. Alléén zo kunnen wij volledig genieten van het meest wonderbaarlijke geschenk wat ons ooit geschonken is : het leven en alles wat het te bieden heeft..

Yoga heeft een grote verscheidenheid van technieken maar de basis van elke yoga-beoefening is : HATHA-YOGA

Met “Hatha” verwijst men naar de twee antagonistische aspekten in al het bestaande :

HA betekent ZON

THA betekent MAAN

Of je kan ook spreken van licht en duisternis, van dag en nacht, van aktief en passief of van wakend en slapend, van de linker-en rechterhand, linkerhersenhelft en rechterhersenhelft, Mannelijk en Vrouwelijk, Intelligentie en Emotie, spanning en ontspanning, in- en uitademing, negatief en positief….

YOGA betekent EVENWICHT :

HATHA YOGA is de techniek om de aspecten “denken, voelen en zijn” in balans te brengen en te voorkomen dat tegenpolen tegenstellingen worden.

Yoga leert te observeren wat hier en nu aanwezig is en toe te laten zonder te oordelen.

WAT HEB JE NODIG OM YOGA TE DOEN ?

Is er de impuls om terug zelf meester te worden over je gezondheid en je leven ?

Heb je het gevoel : ” lang genoeg getreuzeld, nu is het genoeg geweest, dat moet hier veranderen en ik zal het ZELF doen! “

Dan is dat het moment om tot Yoga te komen.

Wat je nodig hebt is een matje of deken, verschillende oefeningen worden immers liggend uitgevoerd, en losse kledij die beweging en ademhaling toelaat.

De rest volgt “van-(je) zelf”.